Lletraferits històrics

«És impossible entrendre la Guerra Civil espanyola sense llegir Incerta glòria de Joan Sales», deia Josep Maria Solé i Sabaté. I l’escoltava atentament José Enrique Ruiz-Domènec, l’autor de Ramon Guillem o el somni de Barcelona. Lluís Anton Baulenas deia que certs anacronismes a La ciudad de los prodigios d’en Mendoza no obsten perquè sigui una gran obra literària; Andreu Martín defensava que per fer novel·la històrica s’ha de tenir un tarannà obsessiu, i que cada cop que n’escriu una diu que serà l’última…

Ahir va tenir lloc la primera jornada de la Setmana de Novel·la Històrica a la Sala Moragues del Born Centre Cultural i va ser un autèntic luxe poder sentir autors i autores tan reconeguts, mentre debatien sobre la dificultat de novel·lar segles enllà, de la fascinació pel passat, del valor de Barcelona com a escenari d’arguments novel·lescos, ja siguin situats a l’antiga Barcino, a la ciutat baixmedieval, o a la gran i conflictiva urbs de l’època industrial. Un públic devot i atent va seguir els debats, i ho continuarà fent fins divendres.

Avui la setmana rep una visitant il·lustre: Lindsey Davis, guanyadora del primer Premi Internacional Barcino. Davis és famosa per haver donat vida al detectiu romà Marc Didi Falco, un Sherlock Holmes amb toga que ha reunit milers de lectors arreu del món (també aquí, tot i que l’oferta de la seva obra en català encara és insuficient). Un premi del tot merescut, que fa justícia i dóna relleu a un esdeveniment que espera fer-se un lloc en el nodrit calendari literari de Barcelona.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>