Commemorar el futur?

Un dels primers eixos discursius que vam endegar amb el Tricentenari era un aparent oxímoron: commemorar el futur. El record del 1714 ens havia de servir per divulgar i entendre el passat, però també per imaginar l’esdevenidor. Filòsofs com Edgar Morin han explicat a bastament que els processos històrics són complexos, no lineals, sinó més aviat en forma de bucle perpetu, de tal manera que el passat condiciona el present de la mateixa manera que les expectatives de futur modelen visions sempre renovades del passat.

Si ens situem en un pla més concret, més pràctic, és evident que les efemèrides són moments que ajuden a la comprensió relativa de la realitat present, i que generen un clima adequat per parlar d’on som i on volem anar com a societat i com a individus.

D’aquesta reflexió va néixer, per exemple, el cicle de debats D.O. Europa, i també, en un registre ben diferent, la iniciativa Fàbrica Futur Barcelona, que el passat dia 17 vam cloure en un acte molt lluït a l’auditori del CaixaForum. Aquesta «fàbrica» ha estat un taller de discussió permanent entre 10 joves de disciplines diverses que han rebut un mateix encàrrec: imaginar el futur de la seva ciutat i el seu país, i dissenyar un projecte que pogués donar-hi resposta. Els joves —molts dels quals estan estudiant o ampliant la seva formació fora del nostre país— han demostrat una gran iniciativa, esperit d’equip i obertura mental, per tal de pensar projectes tan diferents com una app de coaching de relacions personals i socials, una iniciativa per potenciar la relació entre turistes i artistes locals, una sintetització emocional del menjar i un programa integral per introduir l’ensenyament dels llenguatges de programació a les aules.

En l’acte del CaixaForum, conduït per la Bibiana Ballbè, els joves van exposar els seus projectes i van posar-se en contacte amb els partners que, a partir d’ara, n’apadrinaran el desenvolupament. Va ser una gran festa de la creativitat, que va projectar una mirada jove i fresca sobre les possibilitats que ens ofereix el futur, entès com una oportunitat de posar les noves tecnologies al servei de les persones i del progrés social.

Feu una ullada al web de #ffbcn. Ha estat una gran fita del Tricentenari BCN (i també una de les últimes!) i m’agradaria molt pensar que aquesta Fàbrica del Futur pot ser l’embrió d’un centre que estimuli de forma permanent la creativitat i l’emprenedoria dels joves barcelonins.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *