Espuche, l’home del segle XVIII

Albert Garcia Espuche ha passat tants dies voltant pel jaciment del Born i capbussant-se en la paperassa de la Guerra de Successió que gairebé coneix aquella realitat millor que l’actual. «Sóc un home del segle XVIII», sol dir, fent broma. Un passeig amb ell pels carrers desenterrats del Born és una experiència sorprenent. A cada racó, l’Espuche ha documentat una compravenda, una mort cruenta, un embolic de faldilles o una transacció comercial. Tot plegat és mèrit de la seva perseverança, i de l’afany documentalista dels notaris barcelonins en els últims 300 anys.

Enguany Albert Garcia Espuche ha presentat un estudi imprescindible, que porta per títol Una ciutat assetjada: Barcelona 1713-1714. En aquest volum no es parla tant de política, diplomàcia i guerra, com de la vida quotidiana dels barcelonins que van haver de patir els 14 mesos de setge previs a la caiguda de la ciutat. Entre les moltes dades que s’hi ofereixen, n’hi ha una de sorprenent i commovedora: una jove parella de la ciutat va decidir casar-se, a Santa Maria del Mar, l’11 de setembre de 1714, el mateix dia que les autoritats van decidir capitular davant les tropes francocastellanes. Un testimoni d’amor i esperança en un entorn de ruïna, que va inspirar els protagonistes de l’Auca del Born, escrita per Jordi Casanovas per a la inauguració del nou Born Centre Cultural, el setembre passat.

Si voleu saber més d’aquesta obra, us recomano aquesta crònica del Quadern de EL PAÍS i aquesta altra que va aparèixer al digital de cultura El Núvol.

 

 

Albert Garcia Espuche va néixer a Barcelona el 1951. És doctor en arquitectura i en història, matèria en la qual fa tres dècades ja va fer la tesi doctoral sobre la Barcelona del segle XVIII. Abans de dedicar set anys de la seva trajectòria a l’estudi detallat de la Barcelona del 1700 que el jaciment arqueològic del Born ha permès documentar, va ser director d’exposicions i de recerca del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, on l’any 2000 va crear el Premi Europeu de l’Espai Públic. El 2004 també va ser director d’exposicions del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona.

Com a historiador, ha publicat Espai i societat a la Barcelona preindustrial (1988), La construcció d’una ciutat. Mataró 1500-1900 (1989), Un siglo decisivo. Barcelona y Cataluña 1550-1640 (1998), Barcelona entre dues guerres. Economia i vida quotidiana 1652-1714 (2005) i La Ciutat del Born. Vida quotidiana i economia a Barcelona: segles XIV a XVIII (2009). Va dirigir la col·lecció «Seminaris Urbans», del CCCB, i actualment dirigeix la col·lecció «Barcelona 1700». També ha fet una incursió en el gènere de la novel·la amb El inventario (2002).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *