Més enllà de ‘Victus’

Dissabte no vaig poder intervenir a la Setmana del Llibre en Català, que té lloc aquests dies davant la catedral de Barcelona (podeu consultar la programació d’activitats aquí). La pluja en va tenir la culpa. Diumenge, però, feia bon dia i la Setmana era plena de gent tafanejant a les parades. Hi ha llibres de tota mena, de ficció i assaig, infantils i novel·la gràfica, etcètera. Però és evident que la petjada del Tricentenari hi està molt present.

Pel que fa a la novel·la, no tot s’acaba amb el Victus de l’Albert Sánchez Piñol (tot i que és un autèntic fenomen editorial). Ja fa uns anys Alfred Bosch va publicar la trilogia 1714. L’any passat també va ser un bon any per a Jaume Clotet i David de Montserrat, autors de Lliures o morts, una novel·la que reivindica la figura d’un autèntic Rambo català, Ermengol Amill. Ara l’Andreu Martín, un dels nostres millors autors de novel·la negra, publica Cicatrius de 1714. També tenen novetats Jordi Piqué (El judici del falcó) i Sebastià Sardiné (Jo, Vilana-Perles).

Altres publicacions d’interès per als devots de la nostra història són 1714. El setge de Barcelona, de Francesc Xavier Hernàndez, amb impressionants il·lustracions de Guillem H. Pongiluppi; la magnífica recopilació de gravats de la Guerra de Successió a cura d’Agustí Alcoberro (Barcelona 1714) i la monumental col·lecció sobre la Barcelona de 1700 que ha dirigit Albert Garcia Espuche, que és l’historiador que millor coneix el jaciment del Born i els secrets que amaga.

Joaquim Albareda, Josep Maria Torras i Ribé o Virginia León són altres historiadors que han publicat estudis molt interessants sobre el període i les seves conseqüències tant a Catalunya com al conjunt d’Europa. Tots ells han begut de les monumentals Narraciones históricas de Castellví, testimoni i cronista dels fets. Són volums difícils de trobar, però valen molt la pena.

No dubto que per Sant Jordi del 2014 viurem una altra florida de títols relacionats amb el Tricentenari… De moment, però, l’oferta és considerable. Recordeu que al nostre web hi ha una guia de lectura sobre el tema elaborada per la xarxa de biblioteques de la ciutat.

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *