Un cop d’ull al món

Una nova i estimulant proposta s’incorpora a l’oferta divulgativa del Tricentenari a Barcelona. El MUHBA presenta l’exposició «El món del 1714», que es pot visitar al Saló del Tinell. La mostra, comissariada per Clàudia Pujol, amb el suport de l’equip del MUHBA, ofereix una visió panoràmica de la situació mundial, els cinc continents, al mateix moment en què Catalunya patia el setge i la derrota final de l’11 de setembre. És un període apassionant, que té com a nucli la Guerra de Successió a la Corona d’Espanya, un conflicte d’abast europeu que, per tant, té ramificacions al món sencer.

L’exposició té un gran interès, per la informació que conté, pels objectes, gravats i mapes que s’hi poden veure, i perquè ens permet posar en context la situació catalana, i d’aquesta manera relativitzar-ne les causes i les conseqüències. Sovint pensem que el desastre del 1714 va ser un fet singular, com un desastre natural; està bé comprendre que el nostre destí es va resoldre en el marc d’una partida d’escacs d’un abast enorme —la qual cosa explica, en gran part, el seu desenllaç—.

La mostra també ens permet situar les aspiracions catalanes en un corrent polític i ideològic que encapçalaven Anglaterra i Holanda: el corrent parlamentari i mercantilista. Tot plegat ajuda a entendre la presa de posició dels catalans a favor de la gran aliança forjada contra Felip V i el seu avi, Lluís XIV de França, representants de l’absolutisme.

«El món del 1714» es complementa amb les dues mostres del Born, que tenen una mirada més pròxima a la realitat barcelonina. En conjunt, ens ajuden a tenir una mirada més completa i plural sobre els fets que estem commemorant.

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>